Kashmiri Mutton Rogan Josh Recipe

कश्मीरी मटन रोगन जोश Kashmiri Mutton Rogan Josh Recipe in Hindi
Ingredients

● 750gm मटन
● 1कप दही
● 1 बड़ी इलायची
● 4 छोटी इलायची
● 3 लौंग
● 1 इंच दालचीनी
● 1 तेज़ पत्ता
● थोड़ी सी केसर
● 1/2tsp हींग
● 1tbsp सौंफ पाउडर
● 1tsp सौंठ पाउडर
● 1.5tbsp कश्मीरी लाल मिर्च
● 1tbsp धनिया पाउडर
● 1/2tsp जीरा पाउडर
● 1/2tsp गरम मसाला
● नमक
● 1tsp जीरा
● 3tbsp सरसों का तेल
● 2tbsp देसी घी
● थोड़ा सा *रातनजोग* (यह एक मुख्य इंग्रीडिएंट है,जिससे रोगन जोश का सुर्ख लाल कलर आता है,यह एक पेड़ की छाल होती है और आपको किसी भी मसालों की दुकान पर आसानी से मिल जाएगा)

Method
● हींग को छोड़कर बाकी सारे पाउडर मसाले और केसर दही में मिलाकर दही को फेंटकर रख दें

● कढ़ाही में सरसों का तेल स्मोकी पॉइंट तक गरम करके गैस बंद करें और तेल को थोड़ा ठंडा होने दें ( इससे सरसों तेल की कडुवाहट निकल जाती है)

● अब गैस वापस चालू करके,सारे खड़े मसाले और हींग  डालें,थोड़ा भुनने के बाद मटन को डालकर 7 से 8 मिनट तेज़ आंच पर मटन को भूनें

● मसालों वाली दही मिलाकर वापस 2 से 3 मिनट भूनें

● एक अलग पैन में 2tbsp घी को रातनजोग के साथ पकाएं,इससे रतन जोग का सुर्ख लाल कलर घी में आ जायेगा

● अब रातनजोग वाला घी छानकर मटन में डालें,साथ में लगभग 300ml पानी डालकर ढककर मंद आंच पर 45/50मिनट पकाएं (आप चाहें तो इसे प्रेशर कुकर में भी पका सकते हैं,पर इस तरह कढ़ाही में मंद आंच पर पकाने पर मटन का स्वाद कुछ अलग ही आता है)

● स्वाद अनुसार नमक डालें 2mnt पकाकर गैस बंद करें

● तैयार है कश्मीरी वाज़वान की सबसे खास डिश,कश्मीरी पंडित कम्युनिटी स्टाइल,मटन रोगन जोश

 Kashmiri Mutton Rogan Josh

 Ingredients
 ● 750gm mutton
 ● 1 cup yogurt
 ● 1 large cardamom
 ● 4 small cardamom
 ● 3 cloves
 ● 1 inch cinnamon
 ● 1 bay leaf
 ● A little saffron
 ● 1 / 2tsp asafoetida
 ● 1tbsp fennel powder
 ● 1tsp ginger powder
 ● 1.5tbsp Kashmiri Red Chili
 ● 1tbsp coriander powder
 ● 1 / 2tsp cumin powder
 ● 1 / 2tsp garam masala
 ● salt
 ● 1tsp cumin
 ● 3tbsp mustard oil
 ● 2tbsp desi ghee
 ● *Ratanzog* (this is the main ingredient that gives a bright red color to Rogan Josh, it is the bark of a tree and you will find it easily at any spice shop)

 *Method*
 ● Except asafetida, mix all the powdered spices and saffron curd and whisk the curd.

 ● Turn off the gas by heating the mustard oil to the smokey point in the pan and allow the oil to cool down a bit (this removes the mustard oil)

 ● Now turn the gas back on, add all the whole spices and asafoetida, after roasting a little, add the mutton and fry the mutton on high heat for 7 to 8 minutes.

 ● Fry yogurt with spices and fry back 2 to 3 minutes

 ● In a separate pan, cook 2tbsp ghee with ratanjog, this will bring the red color of rattan jog to ghee.

 ● Now filter the ghee with rattanog and put it in the mutton, cover it by adding about 300ml water and cook it on a slow flame for 45/50 minutes (you can also cook it in a pressure cooker, but in this way the taste of mutton when cooked on low heat in the pan  Something different comes)

 ● Add salt to taste, cook 2mnt and turn off the gas

 ● The most special dish of Kashmiri Vazwan is ready, 

Kashmiri Pandit Community Style, Mutton Rogan Josh

No comments:

Post a Comment

Tell us do you like Todays recipe !